Artikel in het "Nieuwsblad" van 29/06/2024.

Geschreven door Yannick Joos.


Kunstenares Gabriella Cleuren (82) en echtgenoot Wilhelmus Deutz (81) bieden hun huis in de Van Landeghemstraat in Sint-Niklaas aan als beleggingsobject. Het koppel woont bijna vijftig jaar in het huis dat volledig ingepalmd is door Gabriella’s kunstwerken, maar dreigt uit hun woning te worden gezet als ze geen koper vinden voor eind augustus. 

Wie de woning van Gabriella en Wilhelmus binnenstapt, wordt vrijwel meteen ondergedompeld in het kunstzinnig gedachtengoed van de 82-jarige kunstenares. Het koppel is afkomstig uit Belgisch en Nederlands Limburg en trok in 1976 via een omweg langs Bonaire, het Nederlandse eiland in het Caribische zee, naar Sint-Niklaas. “We kwamen hier terecht aangezien ik hier toen voor Shell werkte”, vertelt Wilhelmus. “Eind jaren tachtig verhuisden we wederom voor mijn werk naar het Duitse Hamburg, maar na acht jaar keerden we terug naar onze zoon en onze woning in Sint-Niklaas.” 

Na bijna vijftig jaar te vertoeven in de Wase hoofdstad, dreigt het koppel nu uit hun huis gezet te worden. De woning valt onder het vastgoedkantoor van hun zoon en ondernemer Philip Deutz, oprichter van onder meer telecombedrijf Edpnet. “De bank heeft de investeringskredieten ter waarde van vijf miljoen euro opgezegd, waardoor de verschillende bedrijven van mijn zoon failliet werden verklaard”, zegt Wilhelmus. 

“Er werd in beroep gegaan, maar in tussentijd zijn curatoren volop bezig met gebouwen te verkopen, waaronder ook ons huis. Er staan nog verschillende hangars op de luchthaven in Deurne en op het vliegveld Zwartberg in Genk, maar daar wordt voorlopig niet naar gekeken. Woningen verkopen waar mensen in wonen, is blijkbaar belangrijker. De ondernemingsrechtbanken met de bijhorende curatoren zijn een echt business model geworden.” 

“We kregen van midden mei tot eind augustus de tijd om onze woning zelf te verkopen, om dan vervolgens een huurcontract op te stellen waarbij we 1.250 euro per maand zouden betalen. Dat bedrag betalen we momenteel ook al als bezettingsvergoeding. Als we daar niet in slagen, zullen we allicht eind oktober al uit ons huis worden gezet.” 

Gabriella is er het hart van in en vreest dat ze nergens heen kan met haar meer dan 10.000 verschillende kunstwerken. “We zijn continu in de weer om potentiële kopers te vinden, maar de tijd begint stilaan te dringen”, aldus Gabriella.  

“We hebben meer dan veertig verschillende immobiliënkantoren aangeschreven, maar niemand kan of wil ons helpen in de zoektocht. Ik ben bijna zestig jaar aan de slag als kunstenares en heb al die werken nu hier ondergebracht, aangezien het gebouw waarin mijn galerij werd ondergebracht inmiddels ook verkocht is. We kunnen hier echt niet weg, want mijn levenswerk zouden we nooit mee kunnen nemen. We hebben al gezocht naar een nieuwe stek, maar met al die kunst hebben we nood aan een grote woning en die huurprijzen kunnen we niet betalen met onze pensioenen. Bovendien zijn verhuurders er niet happig op om te verhuren aan mensen van onze leeftijd. We hopen op een oplossing en een koper, want we willen niets liever dan onze oude dag hier door te brengen.”