Deze roman is het verhaal van een prille ontluikende liefde en de spanningen die dat meebrengt . Het is ook het verhaal van de jeugd en het volwassen worden, van de familierelaties :  hoe oud en jong in één gezin verbonden zijn , voor elkaar zorgen en welk eigen gezicht ze ontwikkelen . (tijdloos)

De schrijver heeft evenveel oog voor de entourage, de geuren, de geluiden, de sfeer , de natuur , de afstand, de stilte van een omgeving en de zeer menselijke dingen , die  poëtisch verwoord worden.

Mooie dichterlijke taal,  geschreven met veel aandacht voor geur, sfeer, gehoor, geluiden , afstand, stilte , natuur en menselijke dingen, ook vol humor, inventief .

Enkele taalnotities .

Na het springen stonden er kringetjes op het water getekend door de regen, de stilte was als een glad doek.

Het huis was luidruchtig , niets voor een individu, een deel van een bont geheel : precaire omstandigheden in een groot gezin, het was een soort dierentuin. De luidspreker hoestte iets over …

Alles was fris, Alma’s haar een gouden krans, de linden helgroen.Zeer sfeerveol : Kolja was achteraan in de geur van de platanen , het rook er naar vochtig groen.

De begraafplaats had de bittere geur van kastanjes en de lichte zoetheid van lindebloesems = vergankelijkheid. Zeer beeldend beschreven.  Geur : ‘ ik rook peperkoek’

Een café waarvoor je 80 moest zijn om er binnen te gaan (humor).In hoeveel kronkels kun je denken. Het dagboek zag er zwanger uit.

Geur : het notitieboek rook droog naar oud papier. Hij is een egocentrische tiran. Misschien leek verliefdheid een beetje op de dood .

Daarna was er niets meer als daarvoor.( Hij leerde de betekenis van liefde , vriendschap en verlies.)

 Beate raasde als een storm door mijn binnenste en ik kon er niets tegen doen, maar dan begreep ik dat sommige mensen op een gegeven moment deze orkaan vanbinnen niet meer uithielden. Hier rook het als vermolmde bladeren in de herfst : telkens geluid, geur en zien.

Alsof de vogel improviseerde, nooit herhaalde, nooit hetzelfde : de nachtegaal<<<<<<<<<<<<

Ik voelde een briesje dat door de kamer kwam en luisterde naar woorden die ik stuk voor stuk niet begreep , alsof de noten,  water waren dat de kamer binnenstroomde .

Het was vrij laat in de middag en onze schaduwen lang ( scherpe waarneming)

Geur van de zomer : een vleug van de rozen in de voortuin. De lucht verwaaide de geur van vers gemaaid gras uit het park. Het donkere aroma : van mout uit de brouwerij boven op de berg.

Het roepgeluid van de gierzwaluwen hoog boven ons klonk alsof je een metalen snaar liet trillen. De klok van de Johanneskerk sloeg kwart over vijf. Alles voelde goed. Hij bekeek Beate alsof ze een zeldzame vogel was. De meeste huizen waren niet om in te leven. Je versierde jezelf ermee. Een begrafenis als een teneelstuk, katholie, onbekend voor de aanwezige vrienden, ze deden alles omgekeerd. Het licht in de populieren was al een beetje giftig alhoewel de lucht boven ons nog blauw was;  er hingen al zwarte wolken. Geur van het zwembad in de zomer : patat, ketchup, het water en vers gemaaid gras. Op het voorplein trok de storm aan de boomtoppen.

De grote liefde, ik wist niet dat je dat nergens ook niet in Rio kunt vinden als het niet al in jezelf zit. Misschien hebben alle mensen 2 gezichten die verschillend zijn.

Zeer inventieve ideeën. Samen optrekken ?

Toen was de dag plotseling uit elkaar gebarsten als een bom en had overal verwoesting achtergelaten . Plotse omslag in het leven naar onbeheersbaar en akelig :  psychose door extreem stress.

Het leek alsof je het gebouw hoorde ademen. Het werd één van die zwevende middagen waarvan er in een zomer altijd maar één is en die onverwachts komt.  

 Een boek vol zeer menselijke gevoelens : grootvader en -moeder houden elkaars hand.

De hemel was zo hoog als hij alleen aan’t begin van de hersfst kan zijn, de wind, de geur van kastanjebladeren en zij naast me voelde alsof ik plots heel diep moest inademen, alsof ik heel lang onder water was geweest

G. Cleuren 18.08.2022

 

Schreef ook de smaak van wilde peren ( docent van gymnasium in Neurenberg )